YOUNGTIMER – IETS VOOR JOU ? VOORDELEN EN NADELEN

WAT IS EEN YOUNGTIMER?

Een Youngtimer is een auto dat tussen de 15 jaar en 25 jaar oud is. Hierbij gaat het niet om of de auto in de Nederland wordt gekocht of uit het buitenland zoals Duitsland, België en Frankrijk. Deze type auto staat voornamelijk in trek bij onder mkb’ers en bij zzp‘ers, omdat zij fiscale voordelen hebben. Zij kunnen gebruik maken van een verlaagde bijtelling. Dit is een regeling die in het jaar 2016 van kracht is gegaan en momenteel in het jaar 2021 nog steeds van kracht. Meer informatie hierover? Klik dan op deze artikel ‘Youngtimer Regeling’.

Alle auto’s van de zaak vallen standaard onder de 22% bijtellingsregeling. Ook de auto’s waarmee privé wordt gereden vallen hieronder. Maar hiervoor wordt er een uitzondering gemaakt, want die hebben een bijtellingspercentage van 35%. Deze percentage is weliswaar hoger, maar de bijtelling wordt hierbij over de dagwaarde berekend waardoor het maandbedrag ook stuk lager uitvalt. Normaliter wordt er uitgegaan van de cataloguswaarde. Aangezien de auto steeds ouder wordt, moet de bijtelling elke jaar opnieuw berekend worden. Hierdoor wordt de bijtelling steeds minder en minder. Het heeft dus voordelen, maar daar kun je straks meer over lezen.

Aangezien de bijtelling over de huidige waarde wordt berekend in plaats van de cataloguswaarde, kunnen wij concluderen dat zakelijke rijders vrij goedkoop kunnen rijden. Hieronder wordt er een rekenvoorbeeld gegeven om het verschil nog duidelijker te maken.

Rekenvoorbeeld

Stel er wordt een nieuwe auto gekocht van €50.000,- die standaard een bijtelling heeft van 22%.  Hierbij komt dat neer op €11.000,- bruto per jaar en €917,- bruto aan bijtelling per maand.

Bij een cataloguswaarde van €50.000,-, maar op dit moment nog 10.000,- waard is heeft 35% aan bijtelling. De berekening komt dan neer op €2.200,- bruto per jaar en €770,-bruto per maand.

Zo kunnen we dus concluderen dat er een flink voordeel kan hebben als het gaat om de bijtelling. Wanneer je maximaal 500km per jaar privé rijdt, dan is de bijtelling €0,-. Oftewel je hoeft niets te betalen op het moment dat je met de auto minder dan 500 km rijdt en een goede ritregistratie bijhoud. 

Youngtimer

DE VOOR- EN NADELEN IN EEN OVERZICHT

We hebben al een heel belangrijk voordeel gegeven. Helaas zijn er ook een aantal nadelen. Hieronder tref je een overzicht van de voordelen en nadelen. Wees bewust van deze voordelen en nadelen voor dat je er één gaat aanschaffen.

Voordelen

– Ze hebben lagere maandelijkse kosten, vanwege de lage bijtelling

– Het aanbod is in overvloed dus hebt veel keuze om aan te schaffen.

– Ze hebben veel fiscale voordelen, waardoor je kosten van de auto mag aftrekken van de winst.

– Je kunt elke jaar de bijtelling opnieuw berekenen waardoor de bijtelling elke jaar lager wordt. Zo worden de bijtelling kosten steeds lager en dus voordeliger.

Nadelen

– Ze hebben kans op dure reparaties

– Ze hebben meestal hogere onderhoudskosten, omdat de auto op leeftijd is.

– Ze leveren meer vervuiling op dan nieuwere auto’s en hebben hogere brandstofkosten.

– Ze mogen bepaalde milieu zones niet in. 

– Ze hebben een achterstand met de opties, zoals een achteruitkijk camera.

Conclusie

Zoals je hebt gezien zijn er meer nadelen dan voordelen. Het kopen is een optie, mits er een aankoopkeuring wordt uitgevoerd. Hou rekening mee dat het niet zo voordelig zou kunnen uitkomen als je denkt. Denk dan hierbij aan nare verassingen achteraf. Wij raden eenieder om een aankoopkeuring uit te voeren voordat je koopt.

Ben je er nog niet uit welke auto je wilt aanschaffen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je mee met de zoektocht. Ook kunnen wij je helpen met het keuren van een Youngtimer. Onderin deze artikel kun je meer lezen over onze aankoopkeuring

TOP 10 BESTE YOUNGTIMERS 2020

Meestal gaat het om dure en luxe auto’s die zakelijk gekocht worden. Alhoewel zijn er veel verschillende auto’s populair. Met name de Duitse merken, zoals Mercedes en Audi zijn erg populair. Een aantal voorbeelden die daarnaast populair zijn bijvoorbeeld: de BMW 3- en 5 serie, Audi A4 en A6, de Volvo V70 en de Mercedes-Benz C- en E-klasse.

We hebben een top 10 lijst van het jaar 2020 voor de liefhebbers gemaakt.

1. Alfa Romeo 159

2. BMW 3-serie (E90)

3. Honda Civic (FK3)

4. Lexus GS

5. Volkswagen Passat (B6)

6. Subaru Tribeca

7. Mazda MX-5 (NC)

8. Fiat Croma

9. Bentley Continental Flying Spur

10. Range Rover Sport

Een van deze auto’s kopen? Laat dan eerst een aankoopkeuring uitvoeren! Benieuwd hoe wij te werk gaan? Klik dan hier voor meer informatie. 

Youngtimers

VOORWAARDEN VOOR EEN AANSCHAF

Indien je er één wilt aanschaffen dan dien je rekening te houden met de volgende voorwaarden.

-De auto moet ouder dan 15 jaar zijn.

-De auto moet zakelijk op naam komen te staan.

-De auto is een marge auto en geen btw-auto. Het moet dus tweedehands gekocht worden en de btw kan je dus niet terugvorderen bij de belastingdienst.

-De auto die privé wordt gebruikt moet elke jaar 1,5% van de catalogus opnemen als ‘btw voor privégebruik’.

-De auto moet elke jaar opnieuw getaxeerd worden, omdat het jaarlijks in waarde daalt. De bijtelling wordt hierdoor ook steeds minder.

-De auto moet een ritregistratie bijhouden en voor de komende 5 jaar bewaren voor de belastingdienst. De belastingdienst regel is nog altijd van kracht.

Deze voorwaarden zijn afkomstig uit een artikel van de ANWB. 

Let op! Het kan aantrekkelijk overkomen en fiscale voordelen hebben, maar het blijft een tweedehandse auto.  Een tweedehandse auto heeft meestal verborgen gebreken en het is verstandig om daarvoor een aankoopkeuring te doen. Wil jij verborgen gebreken achterhalen, neem dan contact ons op voor onze aankoopkeuring. Wij kunnen voor alle tweedehandse auto’s een aankoopkeuring uitvoeren.

AANKOOPKEURING YOUNGTIMER

Bij een aankoopkeuring controleren wij de technische staat van de auto. Aangezien de auto 15 jaar en ouder is, komt achterstallig onderhoud meestal wel voor. Wij willen voorkomen dat je een auto koopt en achteraf met veel gebreken achterblijft. Bij ons kun je dus een miskoop voorkomen en bespaar jezelf nare verassingen achteraf.

Wij doen het volgende bij een aankoopkeuring:

-Inspectie op de brug

-Controle technische- en motorische staat

-Controle interieur en exterieur

-Onderhoudscheck

-Schadecheck

-Uitgebreide proefrit

-Controle op elektronisch storingen

Wij controleren de auto op minimaal 80 punten, zodat je verzekert de aankoop kan doen.

Hierbij ontvang je ook een rapport met een aanbeveling.

Wil jij in aanmerking komen voor een Youngtimer aankoopkeuring? Kijk dan voor meer informatie naar onze pakketten en of neem dan contact met ons op ook voor gratis advies.

AANKOOPKEURING AANVRAGEN