Wat is een hatchback?

  Hatchback

  Een hatchback is een bepaalde carrosserievorm. Het belangrijkste kenmerk is dat de kofferbak geen afzonderlijk afgesloten ruimte is. Je kunt dus vanaf je stoel de kofferbak bereiken, wat natuurlijk heel handig is. 

  De hatchback: een handige auto voor het hele gezin

  In tegenstelling tot bij een sedan, kun je in een hatchback van binnenuit de kofferruimte bereiken. Dat is eigenlijk het enige kenmerk. Dit type auto heeft altijd een oneven aantal deuren, omdat de achterklep wordt meegeteld als deur. In de typeaanduiding wordt het vaak afgekort tot HB, dus let hierop wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto.

  In het verleden waren auto’s van dit type vaak vrij klein en was vooral de bagageruimte nogal beperkt. Bij de moderne modellen is dat zeker niet meer het geval: er zijn tegenwoordig ook vijfdeurs stationwagens die aan de kwalificatie voldoen. In dit soort auto’s is voldoende ruimte voor het hele gezin én de bagage.

  De vele voordelen 

  Het belangrijkste kenmerk van hatchbacks is dat je vanaf de achterstoel de kofferruimte kan bereiken. Heel handig dus als je nog even iets wil pakken! Dit heeft ook als voordeel dat je de achterbank eenvoudig kunt neerklappen, zodat je grotere spullen kan vervoeren - ideaal dus voor een verhuizing of vakantie. De stationwagens hebben bovendien nog meer ruimte dan de standaard modellen, dus kan je hier werkelijk alles kwijt.

  Door de compacte bouw en korte lengte is de auto zeer wendbaar. Dit type auto’s is dus erg geschikt wanneer je in de stad woont of daar vaak rijdt. Parkeren is met deze auto’s ook geen probleem! Toch is een compacte auto vaak verrassend ruim van binnen. De meeste vijfdeursauto’s hebben vijf comfortabele zitplaatsen, dus je komt geen ruimte tekort.

  Ook zijn ze vaak erg licht. Daardoor heb je minder brandstof nodig; deze auto’s rijden over het algemeen veel zuiniger dan andere carrosserievormen. Natuurlijk ook niet onbelangrijk: deze auto’s zijn veel goedkoper in de aanschaf dan een sedan of SUV. Bovendien slijten de onderdelen minder snel door het lagere gewicht, waardoor je ook op onderhoud bespaart. Ten slotte betaal je ook minder wegenbelasting als je een lichtere auto rijdt.

  De hatchback

  Zijn er ook nadelen? 

  Er zijn wel enige nadelen aan het hatchback-model, maar die vallen alles mee in vergelijking met de voordelen. Het grootste probleem is dat de kofferbak in verbinding staat met de zitruimte. Je hoort dus de bagage rammelen, wat irritant kan zijn. Anderzijds weegt dat niet op tegen het voordeel dat je gewoon kan pakken wat je nodig hebt! Daarnaast zijn niet alle auto’s even goed geïsoleerd, dus je hoort meer geluid van buiten binnenkomen. Overigens zijn de nieuwste modellen steeds beter geïsoleerd, dus dit nadeel weegt niet zwaar.

  Top 10 hatchbacks

  Omdat het een zeer breed begrip is, is er binnen deze categorie auto voldoende te kiezen, ook in tweedehands modellen. Grofweg zijn er vier soorten:

  -de compacte, waaronder stadswagens zoals de Peugeot 208, Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Renault Clio en Opel Corsa.     

  -ruimere familiewagens, zoals de bekende merken Skoda Octavia, Seat Leon, Opel Astra, Volkswagen Golf, Honda Civic en Renault Mégane.

  -elektrische wagens, met als bekendste de Nissan Leaf, Volkswagen E Golf en BMW i3.

  -ook sportieve – de zogeheten ‘hot hatch’ – zijn populair, bijvoorbeeld de Audi A1 Sportback, Mercedes AMG, Ford Focus RS, Subura Impreza en BMW M135i/M140i.  

  Om de keuze in jouw favoriete automerk te verkennen, kijkje bijvoorbeeld eens op Marktplaats. Hier kun je filteren op veel verschillende soorten hatchbacks en kijken welke het beste bij jouw past. 

  Hatchback

  Wat kan Expert2Go voor jou betekenen?

  Ben je op zoek naar een tweedehands auto en overweeg je een hatchback? Er zijn zo veel verschillende merken en opties dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Neem contact met ons op voor hulp bij je zoektocht!

  Expert2Go helpt je bij het kopen van een tweedehands auto en zorgt ervoor dat je geen miskoop aanschaft. Dit doen wij door middel van een uitgebreide aankoopkeuring. Dat houdt in dat we een kentekencheck doen op de auto en de verkoper screenen. Ons team van experts kent de tweedehands automarkt en de verkopers die hierin actief zijn. We kennen de gebruikelijke prijzen voor de verschillende merken tweedehands auto’s en de gebreken die vaak voorkomen.

  Samen met onze expert maak je een afspraak bij de verkoper. De expert keurt de auto op technische staat en storingen en jullie maken samen een proefrit. Vervolgens ontvang je ons technische verslag en het aankoopadvies. 

  De aankoopkeuring van jouw nieuwe auto bestaat dus uit de volgende onderdelen:

  Aankoopadvies

  Uitgebreide proefrit

  Uitlezen storingen

  Inspectie op de brug

  Controle technische staat

  Controle interieur en exterieur 

  Schademeting

  Onderhoudscheck

  Aankoopkeuringsrapport 

  Onderhandeling

  Aanbeveling 

  Mocht je helemaal geen idee hebben wat voor auto je zoekt – sedan, hatchback of SUV – dan kunnen de experts van Expert2Go een zoektocht voor je uitvoeren op basis van jouw gebruikswensen. Zij keuren vervolgens een van voorgestelde auto’s en kunnen deze indien gewent bij je thuisbezorgen. Voorkom dus een miskoop bij het kopen van een auto: vertrouw op diensten en service van Expert2Go!

  Vond je deze blog leuk en wil je meer lezen? Zie ook onze andere blog over WOK-melding.

  START AANVRAAG