DE SEDAN: EEN HANDIGE AUTO VOOR HET HELE GEZIN

Sedan

Een sedan is een bepaalde carrosserievorm. Het belangrijkste kenmerk is dat de auto vier deuren heeft en de kofferbak een afzonderlijk afgesloten ruimte is. Je kunt dus vanaf je stoel de kofferbak niet bereiken.

WAT IS EEN SEDAN?

In tegenstelling tot bij een hatchback, kun je in een sedan auto van binnenuit de kofferruimte niet bereiken. Bij veel automerken is echter wel een neerklapbare achterbank. Zodoende wordt toch de bagageruimte van binnenuit bereikbaar.

Auto’s in de topklasse zijn vrijwel sedans. In de hogere middenklasse en middenklasse zijn stationwagens wat populairder, omdat ze meer bagageruimte en flexibiliteit bieden bij dezelfde lengte en breedte. De hatchback is ook populairder, omdat die kleiner en dus wendbaarder is. In de compacte middenklasse en economyklasse komen ze in Nederland zelden voor.

DE VOORDELEN OP EEN RIJ

Hoewel de sedan zeker niet het populairste type auto is, is er toch een aantal voordelen verbonden aan dit model. Doordat de kofferbak gescheiden is van de rest van de auto, warmt je auto sneller op in de winter en koelt sneller af in de zomer. Als je de achterklep opendoet, krijgen de passagiers geen koude windvlaag in hun nek. Heb je bagage met een geurtje, dan zullen de passagiers daar geen last van hebben. Bovendien biedt dit model veel mogelijkheden tot stroomlijning, waardoor het uiterlijk meestal zeer indrukwekkend is. Daarnaast zijn ze meestal enkele duizenden euro’s goedkoper dan een SUV of stationwagen. En door het lagere gewicht en de aerodynamische vorm is dit model ook zuiniger en zijn de brandstofkosten lager.

ZIJN ER OOK NADELEN?

Er zijn wel enige nadelen. Zo zijn deze auto’s gemiddeld wat langer dan andere modellen, waardoor het lastiger parkeren is en ze niet ideaal zijn als stadsauto. De kofferbak is meestal niet zo heel groot; voor een heel gezin plus bagage is dit model auto dus niet de juiste keuze. Ten slotte zijn andere modellen auto’s wat populairder, zodat het lastiger is om een sedan occasion te verkopen. Toch is dit type auto de juiste keuze als je een auto met representatieve uitstraling zoekt, die je betrouwbaar van A naar B brengt.

Gratis advies

Sedan

POPULAIRE MODELLEN

Er zijn verschillende modellen in verschillende prijsklassen. Zo hebben de meeste bekende merken wel een aantal sedan-modellen, zoals de Ford Mondeo, Honda Accord, Kia Optima, Volkswagen CC en Suzuki Kizashi. Luxere modellen zijn eigenlijk altijd sedans, dus bij merken zoals Mercedes, Lexus en BMW is er altijd voldoende keus. De Tesla is de eerste volledig elektrische sedan, maar steeds meer merken komen met een elektrisch, hybride of waterstof-model, bijvoorbeeld de Peugeot 508 Hybrid, Audi E-Tron, Maserati Ghibli Hybrid, Toyota Mirai, Mercedes CLA 250E, Porsche Panamera, Polestar 2 en Bentley Flying Spur W12.

Om jouw favoriete te vinden, kijk je bijvoorbeeld het aanbod op Autotrack.

WAAR MOET JE OPLETTEN BIJ EEN SEDAN

Ben je op zoek naar een tweedehandsauto en overweeg je één? Er zijn wat minder occasions van dit model te koop dan van andere modellen, dus het is aan te raden om hulp in te schakelen bij je zoektocht.

Expert2Go helpt je bij het kopen van een tweedehandsauto en zorgt ervoor dat je geen miskoop aanschaft. Tijdens onze uitgebreide aankoopkeuring doen we een kentekencheck op de auto en screenen de verkoper. Onze experts kennen de gebruikelijke prijzen voor de verschillende merken tweedehandsauto’s, de gebreken die vaak voorkomen en de betrouwbare verkopers.

Onze expert maakt samen met jou een afspraak bij de verkoper. De expert keurt de auto en jullie maken samen een proefrit. Daarna ontvang je ons technische verslag en het aankoopadvies.

Mocht je helemaal geen idee hebben wat voor auto je zoekt – hatchback, stationwagen of SUV – dan kan Expert2Go een zoektocht voor je uitvoeren op basis van jouw gebruikswensen. Wij stellen een aantal auto’s aan je voor, keuren de auto van je keuze en kunnen deze indien gewenst bij je thuisbezorgen. Voorkom een miskoop: vertrouw op Eerste Hulp bij Auto Kopen!

Aankoopkeuring kosten

Meer berichten